Over poepen en plassen

Iedereen moet poepen en plassen

Monic - de kinderbekkenfysioAls je eet en drinkt dan moet je ook poepen en plassen: grote mensen, kinderen en alle dieren. Dit lijkt heel gewoon, maar toch zijn er heel veel kinderen (maar ook grote mensen!) voor wie dat niet zo gewoon is. Zij hebben problemen met plassen en poepen. De kinderbekken fysiotherapeut, een lang en lastig woord
dat je maar moet afkorten tot de bekkenfysio of zo, kan je hierbij helpen.

Overkomt het volgende je wel eens?

Een nat bed? In je broek plassen, bijvoorbeeld op school?
Of juist heel veel plassen?Een plaatje van plasvlekje: informatie voor kinderen.Heb je vaak poepongelukjes of remsporen in je broek? Of niet kunnen poepen?Poepen en ongelukjesAls je hiervoor al bij de dokter bent geweest en die heeft je een briefje meegegeven voor de bekkenfysio dan mag je langs komen voor een gesprekje. Er worden heel veel vragen gesteld aan jou en aan je moeder of vader over hoe jij poept en plast. En ook of er wel eens ongelukjes gebeuren.

Onderzoek

Bij het onderzoek gaat de bekkenfysio kijken hoe het bij jou gaat met plassen en poepen. Er wordt ook gekeken of je goed kan bewegen. Bij bewegen, zoals lopen en rennen, gebruik je spieren. Er is ook een spier die helpt om plas en poep op te houden. Deze spier kan je vergelijken met een deurtje: het kan open en weer dicht.

Eten en drinken

De kinderbekkenfysiotherapeut wil van jou ook weten of je goed eet en drinkt. Wanneer je goed namelijk goed eet en drinkt werkt de plas- en poepfabriek in je buik beter.

De poepfabriek

Door te eten wordt er in je darmen poep gemaakt. Deze poep komt er bij je poepgaatje uit. Soms is het moeilijk je poep op te houden en komen er wel eens vegen of kleine stukjes poep in je onderbroek. Af en toe is het ook wel eens moeilijk om te kunnen poepen. Dan houd je de poep te lang op en komt er te veel poep in je darmen. Je krijgt dan grote harde dikke poep en vaak ook buikpijn.

Hoe maak ik poep?

De plasfabriek

Door te drinken wordt er in je lichaam plas gemaakt. Ongeveer 6 tot 8 glazen drinken per dag is voldoende. Drink je te weinig dan kan je lichaam moeilijk plas maken. De plas- en poepfabriek werken met elkaar samen. Als de plasfabriek niet goed werkt kan het zijn dat de poepfabriek het ook niet goed doet en omgekeerd.

Hoe maak ik plas?

De wc

Om goed te kunnen poepen en plassen is het belangrijk dat je de tijd neemt en ook op het goede manier op de wc zit. De bekkenfysio kan je hiermee helpen.

Oefenen

De bekkenfysio helpt je om beter te leren plassen en poepen. Soms werken de bekkenbodemspieren te hard. Of je weet niet goed hoe je ze moet gebruiken. Je krijgt dan oefeningen mee voor thuis. Het is belangrijk dat je iedere dag oefent, zodat je een echte ster wordt in poepen en plassen!

Een ster in poepen en plassen